Åreknudeklinikkerne størst i Danmark

Ifølge den seneste opgørelse fra Dansk Venedatabase, som har opgjort alle åreknudeoperationer siden 2007, er Åreknudeklinikkerne suverænt størst i Danmark. De mere end
2000 operationer i 2010 svarer til ca. 13% af alle operationer der er foretaget i perioden.

Ud over det store antal operationer, driver Åreknudeklinikkerne en omfattende forskning, hvor lovende nye teknikker bliver sammenlignet med den traditionelle åbne operation.

Lars Rasmussen udtaler: Det er selvfølgelig en fordel at have stort volumen, fordi det giver større rutine. Specielt med hensyn til behandling af de mere sjældne og vanskelige former for åreknuder, som er kommet igen eller f.eks. udgår fra knæhasen. Tidligere havde åreknudeoperationer lav status og blev udført af de yngste læger. Sådan er det ikke længere, nu er det en specialistbehandling som baseres på videnskabelig dokumentation. Åreknudeklinikkernes forskning, som bl.a. er publiceret i de ansete tidskrifter, Journal of Vascular Surgery (USA) og British Journal of Surgery har vist, at de nye minimalt invasive teknikker som baseres på varmebehandling: indvendig laser og ClosureFast® er ligeværdige med den traditionelle operation, men meget lettere for patienten at komme over. Således behøves stort set ingen sygemelding bagefter, og behandlingen kan overstås på en halv time. Det betyder, når alt kommer til alt, at de nye metoder er billigere end operation. Den traditionelle operation med såkaldt ”stripping” er samtidig forfinet og udføres nu i ultralydsvejledt lokalbedøvelse, hvilket mindsker ubehaget efter operationen.

I Sundhedsstyrelsens seneste udmelding om åreknudebehandling ligestilles varmebehandling nu med operation. Samtidig åbnes der op for, at skumbehandling kan bruges, når ingen af de andre metoder er anvendelige. Det har stor betydning for de patienter som har været opereret for åreknuder før. Disse patienter kan nu undgå en stor genoperation i fuld narkose.

Åreknudeklinikkerne har hovedsæde i Næstved, hvor man kan modtage patienter med henvisning fra egen læge. Herved bliver behandlingen gratis for patienten. Der er privat filial i Aarhus.