Laserbehandling af åreknuder

Indvendig laser

Indvendig laser i lokalbedøvelse er veldokumenteret og har været brugt siden 1998. Åreknudeklinikkerne råder over den nyeste og mest skånsomme teknologi til laserbehandling af åreknuder (Elves Radial 1470). Behandlingen foregår gennem en almindelig kanyle uden snit i lysken eller andre steder.

Princippet er, at man med laser i lokalbedøvelse varmer venen op, hvorefter kroppen selv fjerner den. Lokalbedøvelsen er overordentlig vigtig, fordi den sikrer god kontakt mellem laserfiberen og venens væg og samtidig beskytter det omgivende væv samt den dybe vene mod varmen. Lokalbedøvelsen gør det endvidere muligt at anvende den nødvendige høje energimængde som sikrer et holdbart resultat. Al videnskabelig dokumentation for laserens effektivitet og sikkerhed stammer fra undersøgelser, hvor behandlingen er foretaget i forbindelse med lokalbedøvelse.

Åreknudeklinikkerne har som de første i verden gennemført en sammenlignende undersøgelse mellem laser og operation. Undersøgelsen, som er publiceret i det førende karkirurgiske tidsskrift (J Vasc Surg 2007; 46; 308-315), viser at operation og laser var ligeværdige med hensyn til at fjerne åreknuderne, men at patienter som var laserbehandlet havde mindre ømhed i benet i op til 10 dage efter behandlingen.

I undersøgelsen anvendtes 1. generations laser. Den 3. generations laser som Åreknudeklinikkerne bruger nu, har en anden bølgelængde (1470 nm) samt en radial fiber. Efterforløbet af behandling med denne kombination er som regel smertefri.