Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ)

Som regel er der ikke de store problemer.
Man vil efter behandlingen have blå mærker i varierende grad, men de forsvinder hurtigt i løbet af 3 uger. Der kan være ømhed i benet i 1 – 2 uger efter operationen, nogle gange i længere tid.

De små snit heler uden at efterlade ar. Af og til vil man opleve små områder i huden med nedsat eller ændret følsomhed, men de forsvinder i reglen, og er ikke noget blivende problem.

Det er yderst sjældent, at der kommer infektion i sårene.

Sygemelding er som regel ikke nødvendigt.

Behandlingen vil altid hjælpe på de gener som skyldes åreknuder. Det kosmetiske resultat er endvidere særdeles godt, og det er i reglen muligt at fjerne mere end 90% af åreknuderne uden at der efterlades synlige ar.

Hvis man har været opereret eller har fået injektionsbehandling tidligere, er det kosmetiske resultat ikke så godt som ellers. Vores egne og andres videnskabelige undersøgelser har vist, at livskvaliteten hos de fleste forbedres mærkbart efter åreknudebehandlingen.

Det bedste resultat får man, når der ikke er kommet komplikationer, skæmmende misfarvninger eller betændelse og sår. Man skal derfor ikke vente.

Men skal heller ikke vente til man som kvinde har fået sit sidste barn. En tidlig behandling sikrer, at man aldrig udvikler de svære former for åreknudeproblemer.

Selvom åreknuderne fjernes med de effektive metoder, får 10% af patienterne nye åreknuder i løbet af et år. Det er på grund af en genetisk disposition. Ny behandling kan foretages med de samme metoder, men ofte bruges skum. Med ultralyd identificerer man de syge årer og sprøjter dem med lidt skum. Herefter fjerner kroppen årene.

Jo tidligere man behandler nye åreknuder, jo bedre bliver det. Derfor anbefaler vi ikke patienter at vente.

Behandling af åreknuder der er kommet igen, kræver karkirurgi med særlig tilladelse fra sundhedsstyrelsen. Det hedder “regionsfunktion”. Åreknudeklinikkerne har haft regionsfunktioner i mange år.

Efter forundersøgelse med ultralydsskanning og med de effektive behandlingsmetoder der tilbydes i dag, kommer der nye behandlingskrævende åreknuder hos mindre end 15% indenfor en 5 års periode.

Stripping betyder udtrækning af den store defekte vene på låret eller læggen. Proceduren foretages ikke længere hos Åreknudeklinikkerne.

Ja. Venerne ligger i et netværk, og man fjerner kun de defekte.

Du kan tage brusebad 2 dage efter operationen når du har fjernet den yderste bandage.

Du kan gøre hvad du har lyst til, hvis du føler at du kan. Du må gerne bevæge dig meget, løfte etc.

Lige så snart du selv føler det kan lade sig gøre, som regel en time efter operationen, men du vil være noget stivbenet på grund af forbindingen.

De forsvinder i løbet af uger eller måneder.

Vi vil gerne vurdere resultatet af operationen efter 3 – 6 måneder. Du kan selv bestille tid til denne efterkontrol.

Som regel er der ikke brug for efterbehandling af åreknuder, men en gang i mellem er der reståreknuder eller åren er ikke lukket helt. Det bliver den så ved kontrollen efter 3 måneder, oftest med skum. Man skal ikke tage særlige hensyn efter behandlingen. Karsprængninger kan behandles med mikroinjektioner fra ca. 4 uger efter operationen.