Behandlingens historie

Tidligere blev åreknuder fjernet ved en stor operation under fuld narkose og indlæggelse i op til 10 dage.

Det er heldigvis ikke længere nødvendigt.

I 2003 hørte jeg ved et møde på Hawaii, nogle karkirurger fortælle, at de var begyndt at fjerne åreknuder med indvendig laser eller varmekateter i lokalbedøvelse. De kirurger blev senere mine gode venner på grund af forskningsfælleskabet.

Behandlingen tog mindre end en time, medførte ingen ar, og der var ikke brug for sygemelding bagefter.

Den udvikling som var igang kalder vi nu “den endovenøse revolution”, som har bredt sig til hele verden. Hvert år kommer der nye metoder og forbedringer til. Det er nye laserprincipper, forfinede varmekatetre, skum og lim som ikke kræver nogen bedøvelse overhovedet.

Behandlingen foregår ved hjælp af ultralyd, der finder de syge blodårer, som derefter kan fjernes gennem en almindelig kanyle. Vi kalder det moderne minimalt invasiv behandling.

Jeg indførte de nye metoder på Åreknudeklinikkerne som den første i i Danmark april 2004, og har sidenhen i store forskningsprojekter undersøgt og beskrevet, hvilken behandling der er bedst i en given situation. Projekterne, har været meget omfattende og blev udført med støtte fra Danske Regioner og i samarbejde med gode venner og kolleger bl.a. Martin Lawaetz, Lars Bjørn fra Roskilde og Bo Eklof fra Sverige.

Vi bruger alle de relevante moderne metoder på Åreknudeklinikkerne nu, og på grund af de mange muligheder, kan alle former for åreknuder derfor behandles ambulant, på under en time, uden ar, og uden sygemelding.

Der skal ikke skæres eller sys længere, og gammeldags operation er ALDRIG relevant. Behandlingen er en specialistopgave.

Skæmmende karsprængninger fjernes ved indsprøjtning med skum eller væske gennem en mikroskopisk kanyle.

Med venlig hilsen

Lars H Rasmussen, dr. Med.

Speciallæge i kirurgi og karkirurgi